Mataró amb Ucraïna
Davant l'atac bèl·lic de Rússia cap a Ucraïna, i l'èxode massiu de la població civil ucraïnesa a països veïns, la ciutadania mataronina ha reaccionat de manera massiva i solidària. Des de l’Ajuntament de Mataró volem contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç, àmplia i oportuna a les persones i zones afectades.
La Junta de Portaveus, celebrada dilluns 28 de febrer, va aprovar per unanimitat dues Declaracions institucionals sobre el conflicte a Ucraïna, una presentada per tots els grups municipals amb representació al Consistori i l’altra de la Federació de Municipis de Catalunya, per mostrar la seva consternació i rebuig envers una guerra injustificada, mostrant el seu suport a la població ucraïnesa, demanant a la comunitat internacional, i especialment a la Unió Europea, trobar espais d’acord, pau i negociació.
Per altra part, l’Ajuntament ha donat suport a la campanya d’emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament del qual n’és membre (Campanya 3699. CAMPANYA DE SUPORT A LA POBLACIÓ VÍCTIMA DEL CONFLICTE ARMAT A UCRAÏNA), fent una aportació econòmica inicial per import de 10.000 €.
Per qualsevol aclariment, podeu dirigir-vos per correu electrònic a l'adreça: campanyarefugiats@ajmataro.cat
Atenent a les recomanacions del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i les altres administracions i entitats especialitzades, es recomana a la ciutadania que vulgui col·laborar de manera solidària que ho faci a través d’aportacions econòmiques, a institucions oficials i ONG’s reconegudes.
Des dels organismes, institucions i entitats especialitzades es desaconsellen les campanyes de recollida de materials de qualsevol tipus. Són més efectives les aportacions econòmiques, perquè les entitats especialitzades poden adquirir els materials necessaris adequats a cada circumstància i en els països on es durà a terme l’acció. També permet incentivar les economies locals facilitant així una millor tasca d’acollida de persones en els territoris de frontera. Roba, menjar, medicaments i altres materials útils es poden comprar als països veïns que estan acollint la població que fuig de la guerra.
Tanmateix es recomana que aquelles iniciatives ciutadanes que vulguin recollir material ho facin de manera centralitzada, coordinada i mitjançant el Consolat d’Ucraïna a Barcelona (Tel. 93 206 63 50 o correu electrònic gc_esb@mfa.gov.ua).
Per a les persones que puguin arribar a Mataró des d’Ucraïna, l’Ajuntament de Mataró posa a disposició el Servei de Primera Acollida, que consisteix en un assessorament i acompanyament individualitzat sobre les opcions de protecció i els recursos municipals diversos, en funció de cada situació. La informació es recull en la Guia d'Acollida.
El Servei de Primera Acollida (S1A) es troba al Centre Cívic Pla d'en Boet (Juan Sebastián Elcano, 6. Mataró. Telèfon: 93 758 24 93).
En relació a l’acollida de població refugiada, la coordinació recau en el Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones del Gobierno de España i en la Secretaria d’Igualtats, de la Generalitat de Catalunya. És aquest ens qui gestiona i coordina els recursos habitacionals. Actualment s’estan canalitzant les necessitats detectades des dels municipis.
El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, per la seva part, ha posat en marxa un Circuit d'urgència per l'acolliment de menors d'edat d'Ucraïna sense tutors legals, a través de la DGAIA, mitjançant el qual s'ha de notificar els casos que es detectin a través del telèfon 116 111 o el correu electrònic dgaia.dso@gencat.cat.
Per altra banda si hi ha persones/famílies que volen oferir recursos residencials per acollir a persones o famílies poden escriure al correu electrònic del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’adreça electrònica comiteacollida.igualtat@gencat.cat, tot indicant en el títol del missatge “OFERIMENTS UCRAÏNA”, per poder-los detectar amb la màxima rapidesa.
Les persones que arriben a Mataró sense allotjament, són derivades als serveis de Creu Roja (Energia, 11 de Mataró o al pavelló de la Fira de Barcelona habilitat especialment), que els indicaran en quin dels allotjaments gestionats pel Comitè d'Ajuda al Refugiat de la Generalitat seran acollides.
Les persones provinents d'Ucraïna que vinguin acompanyades de les seves mascotes, han de comunicar-ho al Servei de Prevenció en Salut Animal (identificacioimoviments.agricultura@gencat.cat), per tal de fer un control i seguiment sanitari dels animals, el qual serà totalment gratuït.
Les persones d’origen ucraïnès amb passaport biomètric poden entrar a l’Estat espanyol sense visat i romandre durant 3 mesos dins l’espai Schengen de manera regular.
Per les persones que arribin per primera vegada a Mataró el Govern de l’Estat ha posat en marxa el procediment de protecció temporal que autoritza la persona interessada a romandre en territori espanyol i percebre les ajudes socials gestionades pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
La persona interessada podrà iniciar el procediment davant dels funcionaris de la Direcció General de la Policia, en els centres d’acollida, recepció i derivació del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions o en el seu cas, davant de les comissaries de Policia Nacional (telèfon per demanar cita prèvia 910 474 444).
Les sol·licituds de protecció temporal seran tramitades pel procediment d’urgència (màxim de 24 hores) i inclourà una autorització de residència i treball en els termes de la normativa aplicable. Els drets adquirits per la resolució seran aplicables durant un any amb possibilitat de pròrroga fins a tres anys.
Per a persones d’origen ucraïnès que ja es troben a Mataró, el Govern espanyol ha manifestat que podran demanar el permís de treball i residència mitjançant la Directiva Temporal. Encara s’està pendent d’articular l’operativa per a la sol·licitud, per part del govern d'Espanya.
Les persones procedents d'Ucraïna que vinguin acompanyades de les seves mascotes, han de comunicar al Servei de Prevenció en Salut Animal de la Generalitat de Catalunya (identificacioimoviments.agricultura@gencat.cat) les seves dades i se'ls farà una revisió veterinària gratuïta.
A iniciativa de tres entitats de la ciutat, Justícia i Pau, Fundació Grup Tercer Món i la Coral Primavera per la Pau, s'ha reactivat la Plataforma Aturem la Guerra-Mataró amb l'objectiu de demostrar que la guerra no és el camí per assolir la Pau desitjada.
A aquesta plataforma s'hi pot adherir qualsevol persona, entitat o organització, a través d’aquest formulari d'adhesió ja.cat/AturemGuerraMataro