...
Aquest equipament és el nou centre de cures i recerca en l’àmbit sociosanitari de Mataró que neix en el marc del projecte estratègic Mataró, Ciutat Cuidadora.
L’objectiu és oferir solucions i una millor qualitat de vida a la ciutadania en situació de fragilitat i dependència així com a les seves persones cuidadores.
També és un centre d’innovació, recerca i transferència del coneixement en aquest àmbit estratègic de ciutat.
El projecte neix de l’impuls de l’Ajuntament de Mataró i les obres s’han portat a terme amb Fons Europeus, en concret amb el PECT Mataró-Maresme: “ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”
La implicació i la col·laboració de diferents administracions, entitats i organismes ha estat essencial des de la definició de l’equipament, la seva construcció i la seva posada en marxa. Es tracta d’un edifici on conviuen els serveis més directes a la ciutadania amb la línia de recerca i coneixement enfocada a la universitat, l’empresa i el sector sanitari.
Els socis són l’Ajuntament de Mataró, la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, la Fundació El Maresme, el Consorci Sanitari del Maresme, TecnoCampus Mataró-Maresme, l’Institut Català de la Salut (ICS), Eurecat i la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina.
La governança del CareCityLab està formada pel Consell Directiu i pel Comite Cientific, òrgans de decisió i execució amb representants de tots els organismes.
Qui som?
El CareCityLab compta amb una estructura de governança compartida entre totes les entitats sòcies fundacionals que són l’Ajuntament de Mataró, el TecnoCampus Mataró-Maresme, el Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Fundació el Maresme, Eurecat, la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primaria de Salut Jordi Gol i Gurina i l’Institut Català de la Salut (ICS). Totes elles han de treballar de forma col·laborativa per garantir l’eficiència i l’eficàcia de les actuacions i la presa de decisions d’una forma àgil i efectiva a través de mecanismes de disseny, seguiment, gestió i avaluació del projecte.
El Consell Directiu i el Comitè Científic són els dos òrgans complementaris responsables de les decisions i execucions de les activitats i serveis a la ciutadania.
El Comitè Científic compta amb l’Oficina de Recerca i el Comitè d’Ètica
Què fem?
Serveis a la ciutadania
L’Oficina de Cures és la porta d’entrada per a tota persona que es troba en situació de rebre atenció, informació i assessorament en matèria de cures en l’àmbit sociosanitari i per a les seves persones cuidadores.
La ciutadania rebrà atenció, orientació i assessorament per millorar la seva qualitat de vida. També es derivarà a les persones que ho necessitin i vulguin a participar en espais d’intervenció individual i grupal on es generin espais de suport i acompanyament així com per rebre atenció psicològica individual i/o grupal.
En aquesta Oficina de Cures es posarà l’accent en els cuidadors i cuidadores no professionals, els grans “oblidats” fins ara. En aquesta línia, es crearan grups de suport emocional i ajuda mútua així com es crearà un programa de mentoria de persones cuidadores.
El Punt Vincle és el punt de trobada, informació i contacte de totes les entitats del Tercer Sector que ofereixen serveis i suport en l’àmbit de la salut i les cures a col·lectius de persones fràgils, en especial persones grans i persones amb discapacitat i les seves persones cuidadores. Des d’aquest espai s’ofereixen activitats per al coneixement i millora de l’autonomia.
El Centre per l’autonomia personal és un espai per a presentar i testejar les novetats tecnològiques aplicades a l’àmbit residencial i habitacional. Aquest espai compta amb una unitat d’accessibilitat per trobar solucions a les barreres arquitectòniques en els habitatges (cuina / lavabos) i altres elements que facilitin l’autonomia personal a la pròpia llar durant el màxim temps de vida possible. També s’orienta al respecte de solucions d’accés alternatiu a l’ordinador, elements d’escolta, visualització i domòtica i monitoratge intel·ligent.
Recerca i Innovació
El CareCityLAb vol esdevenir un referent a la comarca del Maresme per promoure interaccions entre els grups de recerca i d’innovació de les institucions del territori que permetin desenvolupar projectes multicèntrics cooperatius de recerca i innovació en l’àmbit de la salut, l’aspecte social i sanitari relacionat amb l’envelliment i la discapacitat, i sol·licitar finançament a agències públiques i promotors privats. Es proporcionarà a les persones investigadores, innovadores i emprenedores un espai exclusiu, on poder desenvolupar els seus projectes. Generar sinergies entre diferents grups de recerca integrant també la visió del pacient per a poder plantejar i assolir objectius de recerca comuns i potenciar la seva vinculació i la participació als projectes de recerca i innovació.
Una de les novetats és posar el pacient en el centre de la recerca no només com a part implicada, sinó com agent actiu i participatiu en el procés. L’Observatori de fragilitat i dependència, un programa pilot de cribatge de la fragilitat i un d’aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) pel cribatge sistemàtic en persones grans amb disfàgia orofaríngia i dels altres síndromes geriàtrics, la validació clínica de l’app mòbil B·Right com a intervenció per millorar el benestar emocional dels ciutadans són alguns de les iniciatives de recerca i innovació que es portaran a terme en el CareCityLab de part de tots els partner.
Transferència de coneixement
En el CareCityLab es desplega una important línia d’actuació que té com objectiu transferir tot el coneixement derivat de la recerca i la innovació realitzada en el centre per part de les diferents entitats gestores a l’acadèia, a les empreses i entitats del territori, així com a la ciutadania.
S’oferiran:
- Tallers de formació i capacitació
- Programa d’acompanyament a la iniciativa empresarial “Hub Innnocare”
- Servei de foment a la ciència ciutadana i divulgació científica
- Dinamització i creació de xarxes de coneixement al voltant de les cures.
- Itineraris de transferència i suport a la creació de spin-offs.
On som?
Passeig de la Marina, 144
08302 – Mataró
Horari: de dilluns a divendres de 9h a 15h
Correu electrònic: carecitylab@ajmataro.cat
Telèfon: 93 758 21 02